Nya sätt att tjäna pengar: de alternativa alternativa tillgångarna

När man tänker på investeringar, aktier, obligationer och kontanter kommer att tänka på. För de mer sofistikerade är derivat och privata marknader också bördiga jaktmarker. Vissa individer har också mjölkat avkastning från de mest esoteriska och ovanliga tillgångarna, såsom fint vin, sneakers och Lego.

Men med teknik som tar över allt har en ny typ av investeringar börjat dyka upp. De sträcker sig från kryptovaluta till mobilappar till unika digitala samlarobjekt till även kändisar.

Detta är den konstiga, underbara världen av Nya alternativa tillgångar som möjliggjorts av Internet, som du kan tjäna pengar på.

Plattformar som Flippa och Empire Flipper, till exempel, kom till framträdande på grund av bommen i online-företag. Dessa marknadsplatser tillåter människor att köpa och sälja företag, mobilappar och domännamn med bara några klick.

I ett typiskt scenario köper en investerare en webbplats, förbättrar sina intäktsmetoder och vänder sedan det ungefär ett år senare. Facebook-grundaren Mark Zuckerberg FaceMash.com såldes för US$30,201 strax efter lanseringen av filmen The Social Network under 2010, medan viral webbplats ShipYourEnemiesGlitter.com, som erbjuder sig att skicka vem som helst i världen kuvert fylld med glitter, såldes för US$85,000 2015.
Håll dig uppdaterad med

I Sydostasien har luckorna i finansieringen för små och medelstora företag lett till uppkomsten av startups som använder Internet för att crowdsource lån. Kallas peer-to-peer utlåning, Konceptet låter människor enkelt investera små summor pengar i lån till företag som listar sina uppgifter och finansiering på en online-plattform.

Singapore – baserade finansiering samhällen, till exempel, låter människor investera så lite som s$20 i lån med hyresgäster på upp till 12 månader. Den vägda genomsnittliga avkastningen 2019 var 9,82 procent, dess webbplats visade.

På andra håll har alternativa investeringar fått en mer kreativ, om än tvivelaktig form. En plattform som heter Celebrity Index, som drivs av en nigeriansk enhet, tillåter användare att köpa virtuella “aktier” i kändisar och hävdar att de betalar utdelning baserat på poäng som genereras av en mediarankningsalgoritm för celebrity news.

diagram

Med digitala marknadsplatser på uppgång, listor över insatser i företag har även dykt upp på Singapore-huvudkontor annonser plattform Carousell. Som i oktober 21, sådana listor ingår en upp till 15 procent andel i “en ansedd bubbla te verksamhet” och uppköp för en stekt Hokkien räkor mee stall och en online leksak hyra verksamhet.

Allt detta är möjligt på grund av ökad Internet-anslutning och ökningen av cloud computing och artificiell intelligens. Tillgångsklasser när otillgängliga för icke-professionella investerare, de flesta ackrediterade investerare och mindre institutioner, nu öppnar upp så att fler parter kan ha en smak av hög avkastning och diversifiering alternativ.

Nya alternativa investeringar verkar vara en oåterkallelig trend, men de är inte utan sina risker. Brist på reglering och dålig förståelse för investeringar är några frågor som ofta uppstår. Så vilka som helt enkelt passerar fads, och vilka är här för att stanna?

Nya tillgångar och alternativa plattformar

Webbaserade alternativa tillgångar kan förstås på två sätt, säger Adrian Ang, partner och medchef för fintech och public policy practices på advokatbyrån Allen & Gledhill.

En person kan köpa eller sälja en ganska konventionell tillgång genom mindre konventionella medel. I det här fallet kan de förstås som att använda alternativa plattformar, varav några öppnar tillgång till tillgångar som tidigare reserverats för institutioner eller de ultrarika.

Å andra sidan, en person kan köpa eller sälja en tillgång som är okonventionell till att börja med. Detta kan kallas en nyligen skapad alternativ tillgång.

“Generellt sett är framväxten av alternativa plattformar och alternativa tillgångar (i sig) en positiv sak. Alternativa plattformar gör det vanligtvis lättare för användare att få vad som är ett önskat resultat. Till exempel kommer en borgenär potentiellt att ha större valmöjligheter i hur man kan öka finansieringen för sina affärsbehov, säger Ang.

“Förekomsten av alternativa tillgångar ger på samma sätt en konsument ett större utbud av varor och tjänster. I stället för att investera i konventionell konst (representerad i fysisk form) har konsumenten möjlighet att köpa konst i “digital” form.”

En viktig trend i utrymmet för digitala tillgångar är tokenisering, vilket Deloitte anser skulle kunna förändra människors sätt att investera i tillgångar. Det skapar större tillgång till både konventionella och okonventionella tillgångar.

Tokenisation hänvisar till utfärdandet av en blockchain security token som representerar en verklig handelsbar tillgång, från konst till byggnader till jämn boskap.

Viktiga fördelar med denna process inkluderar större likviditet när tokens handlas på en sekundär marknad, snabbare och billigare transaktioner på grund av automatisering och mer öppenhet på grund av oföränderliga poster.

I en November 2018-artikel noterar Deloitte att tokens är mycket delbara, vilket gör det möjligt för investerare att köpa tokens som representerar otroligt små procentandelar av de underliggande tillgångarna. Lägre lägsta investeringsbelopp innebär att en mycket bredare publik nu kan delta.

xbullion, en digital gold token, lanserades på digitala tillgångar utbyte Zipmex i September. Verkställande direktör David Lightfoot berättar Affärstiderna att en hel del organisk handel kommer från Thailand och Indonesien, där guldköp i små valörer är ganska frekventa.

Tokens kan fraktionaliseras upp till åtta decimaler. Varje token är direkt ägande av 1 gram investment grade guld bullion tillhandahålls av Baird & Co och StoneX, och höll på valv i London, Singapore och Sydney.

“Med tanke på osäkerheten på globala marknader och leveranskedjor löser vår tillgång till institutionella lösningar för guldhantering inte bara handeln mellan säkerheten för fysiskt guld och likviditeten hos pappersderivat, utan löser kampen för fysiskt guldägande i en turbulent post-Covid värld”, säger Lightfoot.

Under tiden har tokeniseringen av medel blivit mer populär för att ta itu med likviditetsfrågan. Investment manager Wave Financial Group samarbetar till exempel med Singapores digitala värdepappersföretag InvestaX för sin whisky fund.

Fonden har en total kapacitet för 20 000 fat Kentucky bourbon från Wilderness Trail Distillery värt 20 miljoner dollar. Efter ett år kommer fonden att bli tokeniserad och syftar till att kunna säljas på utvalda börser.

Medan traditionella whiskytillgångsöverföringar kräver bundna sedlar och omfattande juridiska kontrakt, sätter token trading nästan omedelbart, säger Benjamin Tsai, president och managing partner at Wave.

“Köp eller försäljning av aktier som representerar whisky fat kan ske i partiella mängder, snarare än att kräva överföring av hela fat. Utan token skulle investerare låsas upp tills alla fat säljs, efter att betydande åldrande har inträffat.”

Från och med år tre, våg finansiella planer att avveckla vissa fat genom mäklare och andra kanaler för att täcka kostnader och efterfrågan på tjänster, med målet att alla fat som säljs efter cirka sex år.

Men hur är det med tillgångar som är unika-där, till skillnad från guld eller whisky, kan en bit inte bara handlas för en annan?

Däri ligger överklagandet av icke-fungibla tokens (NFTs), som innehåller en oföränderlig rekord av vad som gör den specifika tillgången speciell. NFTs har använts för att representera ägande av digital konst, samlarobjekt spelkort, sneakers och även virtuella husdjur. I oktober auktionerades en samling NFT-baserade Batman-konstverk för ett rekord us $ 200,000 på marketplace MakersPlace.

Även om tokeniseringen blir allt vanligare kvarstår utmaningar. En stor fråga handlar om reglering.

Säkerhetsföreskrifter är vanligtvis teknikagnostiska, vilket innebär att säkerhetstoken, beroende på deras egenskaper, kan falla under regler som varierar betydligt mellan jurisdiktioner, Deloitte artikeln belyser.

“Internationell reglering anpassning är en osannolik milstolpe inom en snar framtid, men att skapa klarhet i regelverket för säkerhetstokens och underlätta kompatibelt engagemang i token-ekonomin är en möjlig och nödvändig väg framåt om möjligheterna ska kunna förverkligas”, säger Det.

Regler som är specifika för tokens saknas också, medan oro som rör cybersäkerhet och styrning kvarstår.

Med detta sagt finns det tecken på att tillsynsmyndigheterna anpassar sig till ökningen av tokeniseringen. Singapores monetära myndighet (MAS) utfärdade till exempel vägledning om erbjudanden om digitala tokens i Singapore. Erbjudanden eller emissioner av digitala tokens kan regleras av MAS om de är kapitalmarknadsprodukter enligt Securities and Futures Act.

I år började centralbanken också kräva att företag som tillhandahåller en digital betalningstoken-tjänst licensieras.

Och i ett märke av tekniken blir mer mainstream, Singapores största långivare DBS arbetar nu på en digital valutaväxling, rapporterade BT på onsdag. Om det godkänns kan det vara en av världens första krypteringsutbyten som stöds av en traditionell bank.